Lenterit

Op zondag 12 mei 2019 richt WTC Ter Linde Brakel zijn jaarlijkse rally voor wielertoeristen en mountainbikers in.
Ook dit jaar staat de rode armada van Bouwwerken Sadones garant voor een uitstekende organisatie met prachtige omlopen langs landelijke, verkeersarme en heuvelachtige wegen.
Alle formules worden gereden op eigen tempo onder de vorm van een vrije start.
Deze organisatie telt mee voor het regelmatigheidscriterium Bokaal 2019 van de Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme afdeling Oost- en Zeeuws-Vlaanderen.  

Wegtochten                                

Gezinstocht
Voor de families is er een gezinstocht van 25 km uitgetekend die ieder op zijn eigen tempo kan afleggen. Vertrekkende aan de kantine van SK Opbrakel gaat het trapsgewijs lichtjes klimmend naar D’hoppe om er de steenweg Brakel-Ronse te dwarsen. Via een rustig baantje langs de Bos ter Rijst bevindt er zich op de top van het Foreest halfweg het parcours een uitgebreide bevoorradingspost. Vervolgens gaat het in overwegend dalende lijn terug naar Opbrakel waarna er nog een ommetje via Nederbrakel wordt gemaakt. Hierbij passeert men aan het lokaal van WTC Ter Linde. Na het doorkruisen van het industrieterrein van Brakel wordt er opnieuw aan de kantine aangekomen.
40 km - 60 km - 80 km
De omlopen van 40 km en 60 km zijn perfect geschikt voor wie beslist om 's morgens de wagen in de garage te laten staan, de verplaatsing per fiets te maken en toch nog een prachtig stukje van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines mee te pikken. Aan de "Halve Deur" gaat het rechtdoor naar Vloesberg. Na de geleidelijk aan stijgende Rigaudrye te Ellezelles is er op het plateau een eerste splitsing.
De 40 km daalt naar Crimont, alwaar er isotone drank, cola, water, bananen, mueslirepen, botercake, peperkoek... aan de deelnemers wordt aangeboden. Er is eveneens mogelijkheid om aan zijn/haar sanitaire behoeftes te voldoen.
Bij het buitenrijden van Ellezelles is er een tweede splitsing. Via Wodecq en Flobecq wordt in Everbeek opnieuw de taalgrens bereikt. Hier maken de deelnemers kennis met de meest originele beklimming van Brakel, de Tiep-Tiap, alvorens naar Opbrakel wordt teruggereden.   
De 60 km bevat wat meer hoogtemeters en duikt na de eerste splitsing naar Ronse. Vervolgens wacht „Les Monts“ te Saint-Sauveur, een stevige kuitenbijter aan ongeveer 10%. Hoog tijd om ook koers te zetten naar de bevoorradingspost te Ellezelles zodat er weer op krachten kan worden gekomen. Na nog een ommetje via Wodecq wordt er ingepikt bij de 40 km. 
De langste afstand van 80 km richt zich naar de meer geoefende fietsers. Met zijn bijna 900 hoogtemeters is enige basisconditie wel vereist. De eerste 22 km volgen zij trouw de andere omlopen, om vervolgens nog de beklimming van Houssière mee te pikken richting Grand Monchaut. Vanuit het dorp van Ellezelles wordt via Aulnoit naar de „Kattenmolen“ geklommen om na 40 km aan de bevoorrading aan te schuiven.  
Na de tweede splitsing wordt Henegouwen en zijn prachtige baantjes doorheen het Pays des Collines verder geëxploreerd via Oeudeghien, Ostiches, Lahamaide en Wodecq. Daar wordt aan de kerk opnieuw bij het parcours van 60 km ingepikt.
Een routebeschrijving van alle afstanden is hier te vinden. 

VTT-tochten

De brede banden hebben de keuze uit 3 afstanden: 30 km, 45 km en 65 km.
De tocht van 65 km is met zijn +/- 1000 hoogtemeters zeker niet voor doetjes en richt zich tot de meer ervaren MTB-ers. Beginners en minder geoefenden zijn zeker ook van harte welkom en zullen op de 30 en 45 km eveneens ruimschoots aan hun trekken komen. Alle omlopen zijn bosrijk en heuvelachtig met hier en daar een technische passage. De verhouding weg/off-road is 25/75 %.
Er wordt vertrokken naar de gerestaureerde Verrebeekmolen om direkt de Hameidries aan te vatten. Hier splitst de 30 km reeds van de langste afstanden. Off-road wordt dan 2 maal de beklimming van de Hoogbos aangevat om vervolgens via een zeer technische afdaling het Livierenbos in te duiken. Halfweg dit bos splitst de 
45 km met de 65 km om opnieuw de collega’s van de 30 km te gaan opzoeken. Samen vervolgen ze hun weg via de Lange Haag naar het Brakelbos. Van daaruit gaat het naar het Hof ten Bossche voor een privépassage naar de Pullem. De gevreesde Ijskelderweg met zijn bonkige kasseien is de laatste lastige helling alvorens de 65 km hen ook opnieuw komt vervoegen aan de Bos te Rijst in Schorisse.  
De langste afstand verlaat het Livierenbos via D’hoppe en zet dan via de oude trambedding en de route van de beeldjes te Bruyère koers naar Ellezelles. Op Crimont is er na 21 km een bevoorradingspost opgetrokken alsook is er voor de onfortuinlijken een EHBO-kist beschikbaar.
Vanuit het dal moet er vervolgens in verschillende fases via Quatre Vents, Queneau en Pottelberg naar het hoogste punt op het parcours worden geklommen. Dit is aan de radar van het Amerikaanse leger en de tennisvelden van D’hoppe. Via de Koekamer rijdt men opnieuw Oost-Vlaanderen binnen en in Schorisse wacht dan de lastige Tiegstraat. Op de top sluiten de 30 km en 45 km opnieuw aan en allen samen gaat het off-road tweemaal over het Foreest naar de volgende bevoorradingspost. Deze is gesitueerd op 21 km van het einde.
Tijd om het derde luik van deze tocht aan te vatten via de Kortenberg en Steenberg. Het Perreveld brengt de deelnemers opnieuw op Brakels grondgebied. Er wordt een ommetje gemaakt naar de Leberg te Zegelsem met de Perlinkweg en een gedeelte van de Pottenberg. In de Geutelingengemeente Elst aangekomen gaat het off-road naar het beruchte Wederspad. Wie hier naar boven kan fietsen heeft nog voldoende kruit in de benen om de finale aan te vatten rond de visvijver De Rijdt en het industrieterrein van Brakel.  
Een gedetailleerd beschrijving van de VTT-tochten kunt u hier downloaden.
OPGELET: Deze VTT parcoursbeschrijvingen zijn louter informatief bedoeld! De organisatie vraagt met aandrang dat deze routes enkel in het kader van onze eigen organisatie worden gereden aangezien ze talrijke privéstukken bevatten. Het gebruik van deze  privéstukken buiten de met de eigenaars overeengekomen tijdstippen brengt het hergebruik van deze privéstukken VOOR ALLE ORGANISATIES in de regio ernstig in gevaar!  
Praktische informatie
Wanneer : ZONDAG 12 MEI 2019
Startplaats : Voetbalkantine SK Opbrakel, Sint-Martensstraat, 9660 Brakel
Starturen en afstanden:  
  • VTT-tocht 30 km                       7h30-10h30
  • VTT-tocht 45 km                       7h30-10h00
  • VTT-tocht 60 km                       7h30-9h30
  • Sterrit (Bokaal)                          7h30-12h00            
  • Familietocht 25 km                    7h30-10h30            
  • Wegtocht 40 km                        7h30-10h30            
  • Wegtocht 60 km                        7h30-10h30      
  • Wegtocht 80 km                        7h30-10h00                  
Uitgebreide bevoorradingen, afspuitinstallaties voor MTB's, warme en gescheiden (M/V) douches, EHBO-verbandskist op iedere controlepost, gratis ophaling bij technisch defect of valpartij en ruime parking.Bij het inschrijvingsgeld is voor iedere deelnemer een verzekering "Burgerlijke Aansprakelijkheid en Lichamelijke Ongevallen" inbegrepen.