Flandrienrit

Voor een beschrijving van de wegtochten en alle praktische informatie: scroll naar onder.
VTT-tochten
De brede banden hebben keuze uit 3 afstanden: 30 km, 45 km en 65 km.
De tocht van 65 km is met zijn +/- 900 hoogtemeters zeker niet voor doetjes en richt zich tot de meer ervaren mountainbikers. Beginners en minder geoefenden zijn ook zeker van harte welkom en zullen op de 30 en 45 km tevens ruimschoots aan hun trekken komen. Alle omlopen zijn bosrijk en heuvelachtig, met hier en daar een technische passage. De verhouding weg/offroad is 25/75. 
Aan de Verrebekemolen bevindt zich al onmiddellijk de eerste splitsing. De 65 km beklimt de zijkant van de Hoogbos gevolgd door de technische afdaling van de Fayte. Via Wolfsputte gaat het richting Ten Bosse te Nederbrakel waar opnieuw wordt ingepikt bij de 30 km & 45 km. Aan de terreinen van OLSA Brakel draait de 30 km af naar de Nederstenkouter. De 2 langste afstanden beklimmen de Parkweg in het domein van de Topbronnen en passeren ook achter de Toepkappel. Tijdens de afdaling van de Kokerberg kan er even op adem worden gekomen om vervolgens het Sint-Janspad dat uitmondt op de Elverenberg aan te vatten. Hier op het grondgebied Sint-Maria-Oudenhove aangekomen, splitsen de 65 km & de 45 km. 
De 65 km beklimt de Vossenholstraat en het Schilderken naar het centrum van Oudenhove. Via Erwetegem gaat het richting Sint-Goriks-Oudenhove om de eerste bevoorradingspost te bereiken na 22 km.
Na de innerlijke mens versterkt te hebben wordt even een iets vlakker gedeelte aangevat. Via de Kouterlos en Klappaardlos wordt er naar Sint-Rozebeke gedoken.
Parallel met de Berendries gaat het naar Michelbeke om via Groot Kapittel naar het rusthuis Het Neerhof te Elst te biken. Iets verder wacht de beproeving van het Wederspad, een steile klim op kasseien die het beste van iedereen vraagt. Na het dwarsen van de N8 aan de uitkijktoren te Nederbrakel volgt de “alpenweide” die uitmondt op de Kanakkendries te Zegelsem. Hier wordt origineel door de boerderij van de familie Marroyen gefietst en geklommen naar de top van de Draaikonk.
Na 47 km wordt de tweede bevoorradingspost op de Zwalmstraat te Opbrakel bereikt. 
In het laatste gedeelte worden vooral de omliggende bossen aangedaan. Via de private weg “Pullem” naar het Hof Ten Bossche en de Laaistok wordt het Brakelbos betreden. In het Brakelbos wordt het enige circuit waar fietsers zijn toegelaten bijna volledig gebruikt. Een boogscheut verder ligt deels in Wallonië, deels in Vlaanderen het Livierenbos. Hier wordt gedurende een 3-tal kilometers wat op-en-af gedold om dan terug richting Opbrakel koers te zetten waar de Lange Haag als laatste kuitenbijter wacht. Via Herenhof en Ekeveld wordt de aankomst bereikt. 
Nadat de 45 km op de Elverenberg is afgesplitst, rijden deelnemers door het park van het Kasteel van Lilare.
Aan de voet van de Kasteeldreef wordt langsheen de Zwalmbeek het Rozenhoekje beklommen. Dit mondt uit op de top van de Berendries. Vanaf de Boterhoek loopt het parcours samen met dat van de 65 km. 
De 30 km rijdt na de Nederstenkouter achter het kerkhof van Nederbrakel naar Herthuizen. Dit is de parallelle beklimming van de Valkenberg. Een 500-tal meter verder is de top van het Wederspad van waaruit alle afstanden verder identiek dezelfde omlopen volgen.
Een gedeltailleerd straatnamenoverzicht kun je hier terugvinden. 
OPGELET: Deze VTT  parcoursbeschrijvingen zijn louter informatief bedoeld! De organisatie vraagt met aandrang dat deze routes enkel in het kader van onze eigen organisatie worden gereden aangezien ze meerdere privéstukken bevatten. Het gebruik van deze  privéstukken buiten de met de eigenaars overeengekomen tijdstippen brengt het hergebruik van deze privéstukken VOOR ALLE ORGANISATIES in de regio ernstig in gevaar!  

Wegtochten
Wellicht zijn dit de enige tochten in hun soort waar zowel het vertrek als de aankomst in dalende lijn zijn. Dit belet echter niet om op de afstand van 80 km toch tot 1074 positieve hoogtemeters te komen. De 80 km is dan ook gericht op de (goed) geoefende fietser. Op de omloop liggen er verschillende splitsingen zodat diegenen die hun krachten iets hebben overschat toch nog op een kortere afstand kunnen overschakelen.
 Er wordt vertrokken richting Zegelsem met onmiddellijk de beklimming van de Kimpestraat/Rovorst tot aan het lokale voetbalveld. Hier splitst de 40 km al met de 60 km & 80 km.
Wie dalerskunsten bezit, kan dit al eens demonstreren op de Stokstraat/Parkstraat richting het centrum van Schorisse. Hier ligt de splitsing tussen 60 km & 80 km. De Berg Ten Houtte blijft wijselijk letterlijk links liggen en als alternatief wordt te Nukerke de Holandstraat beklommen. Van hieruit gaat het naar de volgende Maarkedaalse deelgemeente Etikhove. Wanneer velen bij het aansnijden van de kasseien vrezen dat ze de Taaienberg moeten overwinnen, wordt verrassend links de Fortstraat genomen. Is minder steil, iets langer, maar hetzelfde aantal hoogtemeters valt te overbruggen.
Te Maarke-Kerkem vervoegen de 60 km & 80 km elkaar opnieuw om dan samen vrolijk naar de Varentberg te peddelen. Aan de brouwerij Roman gaat het links naar Mater en vervolgens naar Sint-Maria-Horebeke met passage langs de vroegere melkerij “De Maagd”.
Hier wordt doorgestoken naar Elst met de beklimming van de Armekleie met de uitloper in Heuvelgem.
In dalende lijn wordt dan koers gezet naar Michelbeke waar er richting Rozebeke wordt gereden. Op de grens met Stijpen gaat het via de Slijpstraat naar Sint-Goriks-Oudenhove waar in de Sint-Goriksstraat na 44 km en 650 positieve hoogtemeters een welgekomen bevoorrading en rustplaats de deelnemers verwelkomt.
Er is keuze uit isotone drank, cola, water, bananen, sinaasappelen, mueslirepen, botercake, peperkoek, frangipanes, etc. Ook kan er hier gratis naar het toilet worden gegaan. 
Nadat de deelnemers opnieuw op krachten zijn gekomen, wordt er zuidwaarts gefietst naar Lierde met zijn verschillende deelgemeentes zoals Sint-Maria-Lierde, Hemelveerdegem (met beklimming van Langemunte en de splitsing tussen 40 km & 60 km met 80 km), Sint-Martens-Lierde en Deftinge. Ook Geraardsbergen wordt niet vergeten met passages doorheen Goeferdinge en Zarlardinge. Aan de kerk van Zarlardinge gaat de 60 km rechtdoor naar Everbeek terwijl de 80 km nog een ommetje maakt naar het Pays des Collines. Via Ghoy gaat het in een golvende beweging naar de Tournibois met zijn uitloper tot aan de radar in het Livierenbos te D’hoppe.
In overwegend dalende lijn wordt van hieruit opnieuw naar Opbrakel gefietst. 
De omloop van 40 km is perfect geschikt voor wie beslist om ‘s morgens de wagen in de garage te laten staan, de verplaatsing per fiets te maken en toch nog een prachtig stukje van de Vlaamse Ardennen mee te pikken. Na de splitsing met de andere afstanden te Zegelsem gaat het golvend richting Elst en wordt er rond de visvijvers aan de Heringstraat gereden. Te Vissegem wordt gezamenlijk met 60 km & 80 km naar Michelbeke en verder naar de bevoorradingspost gefietst. Deze bevindt zich halfweg op het parcours.
Bij het volgende splitsingspunt te Sint-Martens-Lierde wordt koers gezet naar Nederbrakel met de beklimming van de Kruisstraat. Via een binnenweg gaat het vervolgens naar de Verrebekemolen te Opbrakel om na 41 km opnieuw aan de voetbalkantine van SK Opbrakel aan te komen.
 Voor de families is er een gezinstocht van 25 km uitgetekend, welke ieder op zijn eigen tempo kan afleggen. Vertrekkende aan de kantine van SK Opbrakel gaat het in dalende lijn via de Sint-Liebertusdreef naar Nederbrakel waar achter het voormalige voetbalterrein van FC Brakel het Heyveld dient overwonnen te worden. 
Om het grondgebied van Zottegem te bereiken wordt langs de zijkant van het Kloosterbos de Vossenholstraat beklommen. Zodoende kan er op het plateau gebleven worden tot aan de bevoorradingspost te Erwetegem. 
Vervolgens even 500 meter terugkeren om via Pachterveldweg de Potaardestraat af te dalen.
Via de Spende in Sint-Maria-Lierde en de Nieuwe Wijk wordt te Sint-Martens-Lierde ingepikt op de omloop van 40 km om verder gezamenlijk het laatste stuk van de tocht af te leggen.
De formule van sterrit is vooral gericht naar clubs uit de regio Gent en Meetjesland. De deelnemers zijn per fiets van thuis vertrokken en hebben minstens al een 40-tal kilometers op de teller staan wanneer ze zich aanbieden aan de inschrijvingstafel. Ze schrijven zich in aan gereduceerde prijzen maar rijden geen enkel parcours van de rally. Wel krijgen ze in ruil de punten voor hun club en henzelf voor de verschillende klassementen. Vervolgens fietsen ze opnieuw naar huis.
Een gedeltailleerd straatnamenoverzicht kun je hier terugvinden.


Praktische informatie
Wanneer: ZONDAG 4 AUGUSTUS 2019
Startplaats: Voetbalkantine SK Opbrakel, Sint-Martensstraat, 9660 Brakel
Starturen VTT: 7h30 - 9h30 (65 km), 7h30 - 10h00 (45 km), 7h30 - 10h30 (30 km)
Starturen cyclo: 7h30 - 10h30 (10h00 voor de 80 km), sterrit tot 12u
Afstanden  :    
Familietocht 25 km
Wegtocht 40 km
Wegtocht 60 km
Wegtocht 80 km
VTT-tocht 30 km
VTT-tocht 45 km
VTT-tocht 65 km
Uitgebreide bevoorradingen, afspuitinstallaties voor mountainbikes, warme en gescheiden (M/V) douches, EHBO-verbandskist op iedere controlepost, gratis ophaling bij technisch defect of valpartij en ruime parking.
Bij het inschrijvingsgeld is voor iedere deelnemer een verzekering “Burgerlijke Aansprakelijkheid en Lichamelijke Ongevallen” inbegrepen.